Nobunagun – Támad a genetikai fegyverzet

A 2013-as téli szezon egyik címe a mostani áldozat, ami kissé érdekesre sikeredett. Különösebb elvárások nélkül ültem le elé, szinte csak kötelességből, mivel a magyar fordítás lektoraként amúgy is meg kellett néznem. Kellemes csalódás lett.

96989a8689ffa1426d114c38b3ca9c451389045225_full

– Nobunagun
– ノブナガン
– TV
– 13 rész
– akció, shounen, természetfeletti

Az alapötlet

Ogura Shio egy japán középiskolás lány, aki épp egy Tajvani osztálykiránduláson vesz rész. A területet hirtelen furcsa szörnyek támadják meg, akik ellen a katonaság fegyverei fabatkát sem érnek. A szörnyek, vagyis az “Evolúciós Inváziós Objektumok” (Evolutionary Invasion Objects) ellen csakis az E-Gén hordozók (E-Gene Holders) vehetik fel a harcot. Az E-Gén hordozók egy DOGOO (Defense Organization aGainst Outer Objects) nevű szervezethez tartoznak, ami a lények elleni csata miatt lett létrehozva. Ezek a hordozók egy tárgy segítségével különböző történelmi személyek lelkeit képesek előhívni, és egy rájuk jellemző fegyvert megidézni, amivel felvehetik a harcot. Itt derül ki, hogy Ogura Shio is egy E-Gén hordozó, aki Oda Nobunaga lelkét hordozza, és felébred benne, mikor Shio egy barátját akarja megmenteni.

Nobunagun-Episode-4-03

Kicsit bővebben…

A leírás szinte az első rész ismertetője is lehetne, de a java úgyis csak a további részekben derül ki a történetnek. Egy idegen lény hozta létre a szervezetet, akinek ezek az Inváziós lények pusztították el a világát nagyon régen. Így a mi bolygónkra jött, mivel a lények ide tartanak, és majd 2 évezred alatt megpróbált egyfajta sereget felállítani ellenük. Híres emberek génjeit raktározta el, majd szórta szét később, hogy az idő elérkeztével ezek a gének felébredjenek, és a hordozóik harcba szállhassanak a régmúlt hősök és személyek képességeivel a behatolók ellen.
Bár az elgondolás egyedi és izgalmas, a megvalósítás számomra kicsit laposabbra sikerült, mint vártam. Mint a cím is sugallja, Oda Nobunaga kerül előtérbe, és a lelkének hordozója, Ogura Shio. Mostanában elég nagy divat Nobunaga nevével fémjelzett animéket gyártani, ebben a szezonban is több ilyen található. Bár némelyik elég meredek sztorival rendelkezik, olyannyira, hogy bele sem akarok kezdeni, mert sok köze úgy se lesz Nobunagához, a nevén kívül.
De visszatérve Ogura Shiohoz, lássuk milyen ember. Egy katonai otaku. Odavan a katonaságért, a harceszközökért. Kívülről fújja a nevüket, az adataikat, egy harcászati megszállott. Persze ez is egyfajta különlegesség, mert ilyen fajta otakut nem nagyon látni animékben, mangákban. Emellett a történet folyamán az ezirányú ismereteit rendkívül jól kombinálja a lelkében lakozó Nobunaga stratégiai tapasztalataival, így ütőképes terveket képes gyártani. Ez kifejezetten tetszik benne. Nem az erejére támaszkodik, mint a legtöbb ilyenfajta főszereplő, nem is rukkol elő hirtelen valamiféle erővel.

Powerlevel over 9000

Powerlevel over 9000

Nem mehetek el szó nélkül a többi hordozó mellett sem. Híres neveket gyűjtöttek össze, annyi szent. Hasfelmetsző Jack az első, aki feltűnik már az első részben, és azt hiszem, az ő karaktere illik még legjobban Nobunaga mellett a lelkében hordozott személyhez.
A többiek elhanyagolhatóak ilyen szempontból. Newton, akinek a megszemélyesítője egy nő, aki mindenkit francia csókkal üdvözöl. Vagy épp Gandhi, aki csupán egy pajzs formájában idézi meg az erejét, civilben pedig egy nőcsábász. A többiek ugyanígy eléggé távol állnak azoktól a történelmi személyiségektől, akiknek az erejét megtestesítik.
Önmagukban érdekes személyiségek, azt el kell ismernem, de Jackhez és Nobunagához képest egyáltalán nem illenek össze az erejükkel.

Bár az utolsó részekben egy kicsit többet kapunk az erők bemutatásából. Gondolok itt a módváltásokra, amiket Geronimo és Jack részéről láthatunk. Geronimo esetében a képességei fokozott kihasználása a cél, amit szellemesen “Szellemprotokollnak” (Ghost Protocol) neveztek el. Igazi hentelésbe kezd ebben a módban, ez kifejezetten üdítő volt az akciójelenetek terén. Plusz itt a háttérzene is nagyon illett hozzá. Jack részéről pedig egy másik lélekre való váltást láthatunk. A Nightingale mód, ahol Hasfelmetsző Jack lelke helyett Florence Nightingale lelke veszi át az irányítást. Itt bizony meglepő dolgok történnek és derülnek ki, amit nem árulok el.

randomremux-nobunagun-05-720p30be4f0e-mkv_snapshot_03-35_2014-02-03_15-39-48Karakterek és a történelmi személyek:

Ogura Shio / Oda Nobunaga

Adam Muirhead / Hasfelmetsző Jack / Florence Nightingale

Mahesh Mirza / Mahatma Gandhi

Jess Beckham / Isaac Newton

Remon / Geronimo

Ibukigīn Erdenbileg / Cynx

Gaudi (igazi név ismeretlen) / Antoni Gaudi

Vidocq (igazi név ismeretlen) / François Vidocq

Hunter (igazi név ismeretlen) / John Hunter (ENG) /Az 1700-as években élt skót sebész./

Galileo (igazi név ismeretlen) / Galileo Galilei

St. Germain

Annus / Robert Capa

Az anime

Epizódikus jellegű, egy rész – egy ellenfél. A második felében viszont már kapunk kétrészes történetet is. De mindezek ellenére a történet folyamatos, és összefűzik a részeket, így nem lehet rá rossz szavam. A grafika hozza a maga szintjét, a kor normáinak megfelelően. Így panasz arra sem lehet.
Zene téren is jól teljesít, bár a katarzis részemről elmaradt. (Tehát nem szedem le az ost-t, mert annyira nem maradandó.) Emellett a szinkronhangok is illenek a karakterekhez, de Nobunaga hangja kifejezetten tetszett, őt nagyon eltalálták.

Végszó

Egyszer megnézni tökéletes. Nem nyújt maradandó élményt, de elszórakoztat. Így részemről 7/10. Ha egy kicsit több részt áldoztak volna rá, több karaktert bemutatva, nem csak a nevüket dobálják, plusz egy kicsit jobban kidolgozzák a sztorit, akkor még többet is kaphatna. Ellenben a végével teljesen elégedett voltam, ami meg is lepett kissé a mai trendeket ismerve ezen a téren.

MALAniDBANN

Reklámok
Kategória: ajánló, anime, cikk, szezon
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s