Mahouka Koukou no Rettousei

Mahouka Koukou no Rettousei

Angol cím: The irregular at magic high school

Hossz: 26 rész

Mahouka-anime-visual-2

Mágia és technológia. Ez a két vívmány összefonódik és a mindennapi élet részévé válik. Ez adja a világ alapját, ahol az anime játszódik.
Azon belül a Nemzeti Mágikus Egyetem Első Egyesített Középiskolájára fókuszál, ami a kilenc iskola közül az első, mint ahogy a neve is mutatja. Ebben az iskolában a tanulók a felvételi vizsga alapján két kurzusra vannak felosztva. Első és Második kurzusra, ami az iskolán belül más néven hívnak a tanulók. Az Első kurzus tagjai, akik a legmagasabb eredményeket érték el, “Bloom” névvel illetik, vagyis  “virág/virágzó”. A Második kurzus tagjai a “Weed” gyűjtőnevet kapják, ami “gaz/gyom”.
Ez, mondanom sem kell, erős határt húz a két kurzus között, és a diszkrimináció sem maradhat el. Az Első kurzus tanulói magas mágikus képességeket mutatott a felvételi vizsgán, ellentétben a Második kurzus tanulóival, akik gyengébb eredményeket értek el.

A történetünk egy testvérpárral indít, akik most nyertek felvételt az iskolába. Shiba Tatsuya, a Második kurzusba kerül, míg a húga, Shiba Miyuki az Első kurzus tanulója lesz. Ráadásul Miyuki az évfolyam legjobb tanulója, aki a legmagasabb eredményt érte el. A két testvérpár közötti különbség már az elejétől kezdve kiütközik, és az iskolában dúló diszkriminációba is azonnal belekeverednek.

Persze gyorsan kiderül, hogy Tatsuya nem olyan elveszett gyerek, és véletlenül sem azért került a gyengébb, Második kurzusba, mert gyenge vagy hülye lenne. Nem, épp ellenkezőleg. Bár ez az animéből nem kerül ki, de a felvételi vizsga követelményei csupán nem tudták felderíteni a képességeit. Ezt egy gyors párbajjal a Diáktanács alelnöke ellen be is bizonyítja, aki maga is erős diszkriminatív magatartást mutat.

KoukouRettousei-Episode3-4

Nos, nem szeretném elregélni a történetet, így itt meg is állok. Most inkább a történet felépítéséről beszélnék. Az első része a történetnek a beiratkozásról, a két kurzus közötti problémákról és a Shiba testvérekről szól. Valamint kicsit beleláthatunk a világ felépítésébe, konkrétabban a mágiavilág felépítésébe.
A második a kilenc iskola közti verseny, amit elég hosszan mutatnak be az animében.
Ezen kívül van jelenleg még 7 történetív, amik Light Novel formában érhetőek el, illetve egy részük mangában is kijött már. Ezeket érdemes az angolul tudóknak megnézniük, mivel jóval több információt tartalmaznak az elejétől kezdve, mint az anime. Kezdve az iskolai felvételi vizsgával, ami érdekesebb, mint amit az animében mutattak belőle.

KoukouRettousei-Episode7-38

Hogy miért írok erről? Mert sokan csak az anime elejéből vontak le téves következtetést, és nem volt türelmük kivárni, hogy mi is fog történni. Vagy egyszerűen csak nem olyanok mint én, hogy kicsit utánanéznek a sztorinak, még ha kicsit le is spoilerezik azt. (Jó, nekem sikerült két részt az animéből lespoilerezni magamnak, de az én vagyok, engem nem zavar. xD)
Az elején persze hogy slice of life animének tűnik, és nem fogják rögtön elpuffogtatni az ütőkártyákat. Például a katonai veteránságot, az érzelmi állapot kimutatásának hiányát és annak okait, a karakterek rejtett erőit, amik néha nagyobbak, mint bárki várná vagy épp a két testvér közötti viszonyt, ami messze nem incest/siscon/brocon, mint ahogy azt néhányan hangoztatják.
De azt sem várná az ember, hogy a sztoriba belekeverik a politikát, a katonaságot, és a különböző szervezeteket. Ezeket egy-két részből nem lehet leszűrni.
Kicsit ugyan elfogult vagyok, mert kivételesen tetszik a mű. Pedig nem is terveztem, csak ajánlották. Aztán mégis ez lett az egyik legjobb mű, mind közül. (Őszintén megvallva, a No Game No Life-al fej-fej mellett vannak a versenyben.)

Reklámok
Kategória: ajánló, anime, cikk
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Mahouka Koukou no Rettousei bejegyzéshez

 1. Mangekyo022 szerint:

  Nagyon jó kis írás, nekem is kedvem lett hozzá! 😉

 2. Umaitachi szerint:

  Hát, régebben csináltam ilyen toplistákat, csak ahogy egyre több művet látok, úgy szélesedik a látóköröm. Magyarán, ha most kellene ilyen listát csinálnom, akkor műfajok szerint kategorizálnám. Szal pl. Slice of Life toplista, akció, vígjáték. stb.
  Jó nagy lista lenne, szal kizárt hogy nekiálljak. Csak felsorolok pár címet, amik a trónon csücsülnek, és valószínű ott is maradnak. Ilyen az animék közül a Noir, a Redline, és a Seitokai Yakuindomo.
  Mangák közül az első a Take on Me (hentai, de kit érdekel xD), aztán az Angel Densetsu, a Change123, és a Girl Friends.
  Mangakák közül meg csak a hentai mangakák nevét szoktam megjegyezni. xD
  Stúdiók…. sose érdekelt melyik csinálta az aktuális animét. Sőt, semmit nem tudok róluk, szal hidegen hagynak.
  De ha nem leszek lusta, alkalomadtán majd írok egy ilyen témájú bejegyzést.

 3. cheatergs szerint:

  Ó, igen, el is felejtettem a tettest!>:) Emiatt a poszt miatt írtam annyi offline bejegyzést Gary Stu Tatsuyáról! Az Isekai no Seikishi Monogatari óta nem “szórakoztatott” fanfic anime.

  • Umaitachi szerint:

   Gary Stu Tatsuya, valóban. Ezen most röhögtem. xD
   Egyébként a poszt még az anime közepénél íródott, és még kevésbbé ástam bele magam a sztoriba. A tökéletesség csak egy ideig fedi le Tatsuyát, hisz mindenkinek vannak gyengeségei is. De nem spoilerezek. De folytatást azért még elviselnék.

   • cheatergs szerint:

    Ja, csak Tatsuya a gyöngeségét is rezzenéstelen arccal és zavartalan reakcióval elviselte.
    Ez a csávó nem félisten, hanem földre szállt isten, mert annyi mindenható skillje van, mint két másik neverending shounen MC-jének együtt a final boss harc után tíz évvel.

    Értem én, hogy nagggyon kakkoinak akarták beállítani, de olyan extrém szinten kozmetikázva foglalkoztak az ellensúlyozással, hogy ezt még tacskó koromban is viszolyogva néztem volna. Bármihez is nyúlt, szólt, gondolt, lépett, tett hozzá, azonnal megoldódott. Mindenre volt terve, mindent előre látott, az egy alkalommal, amikor megsérült, akkor is csak hagyta magát; lásd, utána egyenes háttal vicceskedett.
    A bátyó-fétises húgicáról is csak azért tudtuk, hogy ultimate, mert állandóan mondogatták, amúgy csak nii-sanozva állt mellette, mert a bátyja előre elrendezett neki mindent.
    Nem is értem, miért nem kérdezték meg az élet értelméről, biztos azt is off-screen közölte volna fapofával.

    Jó ég, ne mondd, hogy ezt még fokozva akarod látni egy S2-ben!=D

    Amúgy mit keresett itt Suzaku a Code Geassből?

 4. Umaitachi szerint:

  cheatergs:
  A legnagyobb gond az animével az, hogy az LN-nel ellentétben szinte semmit nem ért az ember. Az LN-ben az elejétől kezdve minden el van magyarázva, így az emberben fel sem merülnek ilyen kételyek. Miért visel el Tatsuya mindent rezzenéstelen arccal, és miért olyan jó mindenben.

  “Ez a csávó nem félisten, hanem földre szállt isten, mert annyi mindenható skillje van, mint két másik neverending shounen MC-jének együtt a final boss harc után tíz évvel.”

  Éppenséggel van 4-5 skillje, és kifújt a dolog, többre nem képes. Bár ezek a skillek elég sok mindenre hasznosak, így úgy tűnhet, hogy nagy a repertoárja.

  “A bátyó-fétises húgicáról is csak azért tudtuk, hogy ultimate, mert állandóan mondogatták, amúgy csak nii-sanozva állt mellette, mert a bátyja előre elrendezett neki mindent.”

  Szintén azt tudom mondani, az LN-ben jobban ki van fejtve, az animében pedig úgy tűnt, mintha szinte semmit nem csinált volna. Szar adaptálás volt ilyen téren. A húgica ultimate képessége is el lett bagatellizálva az animében, pedig az LN-ben hatalmasat ütött, és az animében még a nevét sem említették a képességnek.

  “Nem is értem, miért nem kérdezték meg az élet értelméről, biztos azt is off-screen közölte volna fapofával.”
  Őszintén? Még ezt is kinézném belőle. xD

  “Jó ég, ne mondd, hogy ezt még fokozva akarod látni egy S2-ben!=D”
  De, de, de, akarom.

  “Amúgy mit keresett itt Suzaku a Code Geassből?”
  Az egy nagyon LOL karakterdizájn. xD

  Szóval, lényegében az animét akkor lehet teljesen érteni és élvezni, ha az ember már olvasta az LN-t. Bár saját tapasztalatból mondom, hogy ennek is van hátránya. Rengeteget derpeltem, hogy ezt vagy azt miért hagyták ki az animéből, így ennek is van hátulütője.
  Ez épp olyan, mint a jelenlegi szezonban a Grisaia no Kajitsu. A trilógia első részét adaptálják, én pedig a második VN-nel játszom már. Azt se lehet érteni, ha nem játszott vele az ember.
  Általában azért belelesek a mű eredetijébe, amiből adaptálják, vagy legalábbis utánanézek ha nem akarok annyira foglalkozni vele, csak érdekel mennyire vették át a dolgokat.

  A negatív véleményeddel nem vagy amúgy egyedül, a nemzetközi palettán is igen érdekes kommentek születtek a Rettouseiről. A “Sasuga Onii-sama” és “God-Tatsuya” szinte mindennapos beszólások voltak. xD

 5. cheatergs szerint:

  Ne akard, hogy wot-ot írjak a Tatsuya álma Mahoukáról, mert nagyon nem csak a Shiba-testvérekkel van gond benne!=)

  Poénból rákerestem Gary Stu Tatsuyára, látom, sokan nem bírták elviselni a cheater immortal objectet. Ezen jókat röhögtem:
  http://moesucks.com/2014/09/13/mahouka-koukou-no-rettousei-ep-24-clearly-the-gary-stu-is-not-overpowered-enough/

  Ami meglepő, hogy ezt a Madhouse produkálta. Ezt nem is vettem észre nézés közben, mert se animációban, se grafban nincs sehol önmagához képest. Aztán a dramaturgiáról még szót se ejtettem.
  A Kaibutsu Oujo mellett ez a stuff a legnagyobb szégyene.

  • Umaitachi szerint:

   Soha nem tagadtam, hogy vannak logikai buktatók, és erős “WAT!?” feeling benne. A stúdiós részre nem reagálnék, mert egyrészt nem ismerem őket, csak névről. Másrészt sose érdekelt, hogy melyik készítette a művet, amit nézek.

   Számomra mindig is egy dolog volt a lényeg. Ha élvezem a művet, érdekel, és arra késztet hogy folytassam, akkor számomra az egy jó mű. Ezt pedig hétről-hétre nagyon vártam. Illetve ez volt az egyetlen, amit nagyon is vártam minden héten. Még úgy is, hogy tisztában vagyok a negatívumaival, számomra ez volt a legértékelhetőbb mű a szezonból.

   De szívesen elolvasok bármilyen véleményt és reagálok is rá, legyen az jó vagy rossz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s