Issho Tosho – AnimeAddicts – Meg a többi…

Ismét egy olyan esemény bukkant fel a magyar animés szubkultúrában, ami felkeltette az érdeklődésem. Na meg persze sok más emberét is.

Az AnimeAddicts kirakott egy hírt, miszerint elkészült egy weboldal, ami továbbvinné az AA által megszüntetett feliratmegosztást.

Másrészt készülőben van még egy oldal, aminek a fórumrésze már rég üzemel, és a fordítók is eléggé bejáratták már.

Az AA-s hírben szereplő AnimeWorld oldal viszont eléggé érdekesre sikeredett. Legalábbis nekem eléggé csípte a szemem első, második és sokadik ránézésre is. Már maga a kinézete, a működése és egyéb dolgok nem kerültek általam kipróbálásra, mert bevallom nem érdekel túlságosan. Megvan rá a jogom, hogy szabadon eldöntsem, milyen oldalt használok.

A készülőben lévő oldal, az Issho Tosho, csak hogy a nevével tisztában legyünk. A fóruma a tavaszi szezon óta helyet biztosít a fordítóknak, amit ők ki is használnak, így mondhatom, hogy AA-ról átkerült oda a régi “Ki mit fordít” részleg.

És igen, elérkeztünk a poszt lényegi részéhez, amiért egyáltalán billentyűzetre kaptam. A téma az AnimeAddicts – IsshoTosho ellentét. Vagyis csak az AA részéről van erős ellenérzés IT felé. Elmondom az okát is. Ricz az. Igen, az a Ricz, a Ricz Ronin Factories fansubcsapatból. Hogy miért? Elmondom.

Az IT megalakulásakor Ricz szerepet vállalt a készülő oldal népszerűsítésében. Talán még ötletei is voltak hozzá. Neki mindig vannak ilyen magasröptű ötletei. Én már csak tudom, hiszen az elmúlt hétvégéig én is az RRFs tagja voltam. Legalábbis… ja, fogjuk rá, egy ideje nem vittem túlzásba a fansubbal való foglalatosságot, túl kemper voltam/vagyok hozzá. De a lényeg, hogy Ricz egy kicsit segített az IT-s alapítóknak pár tanáccsal, népszerűsítéssel, stb.

Viszont itt történt a hiba. Az AnimeAddicts csapata, és hű követői (igen, vagyok olyan szemét, hogy őket is beleveszem, lehet szidni, de ezt nem tudtam kihagyni) elkövették azt a hibát, hogy az Issho Tosho-t egyszerűen egybeolvasztották Ricz-el. Mintha ő állna az egész mögött, valami ördögi figuraként.
Ami egyszerűen LOL. Már maga az ötlet is. Tudom hogy Ricznek tetszene az ötlet, ismerem eléggé hozzá. Démoni Ricz.


…..
LOL

Na de, viccet félretéve. Kimondom azt is, hogy én IT párti vagyok.
Miért?
Egyszerű, IT-n nem moderálnak eszetlenül, megmarad a posztom akkor is, ha épp kimondom amire gondolok. A nagy viták is elsimulnak, mégis megmarad az összes poszt, nincsen beletörölve a moderátor által.
Nincs diktatúra.

Ezzel szemben az AnimeAddicts hírében tegnap óta hány poszt lett törölve? Hány poszt lett moderálva? És vajon hányszor lett megemlítve az Issho Tosho neve.
Ugye?

Remélem mindenki van elég felnőtt ahhoz, hogy megértse miről is írtam most. Különösebb dolgot nem akarok elérni ezzel, csak érdekesnek találom ezt az egész dolgot és leírtam a véleményem.

Kategória: cikk, egyéb
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) Issho Tosho – AnimeAddicts – Meg a többi… bejegyzéshez

  1. Kagamin szerint:

    És én ülök itt, és röhögök. Tehetek mást?

  2. balaaz szerint:

    Semmi lényegi újdonság Uma, szerintem semmi különös hírérték… (már azon kívül, hogy nem vagy RRFs-tag… ezt nem is tudtam, megleptél) Bár az AA-nak köszönhető alternatív IT megnevezések, utalások: Tudjukki, az AZ oldal stb. jókedvre derítettek. Egyébként ha már kinézet, akkor én az IT-től sem vagyok oda…
    Az meg hogy mennyit töröltek és szerkesztettek… no comment. Arra sem hogy a saját szabályaikat mennyire következetesen és általánosan alkalmazzák… Ezeket már ismerjük, sajnos.

    • Umaitachi szerint:

      Ja, már nem vagyok RRFs tag. Kiégtem egy ideje, ez talán látszódott is a munkáimon. De nem vertem nagydobra a kilépésem, mert ki vagyok én, hogy ezt világgá kürtöljem? xD

      Ezt meg nem is különösebben hírként írtam, csak hangosan gondolkodtam. Erre elég jó ez a blog. IT kinézete meg… nem mondom hogy tökéletes. Sőt, igazából még semmit nem mondhatok rá, mert épp annyi screenshotot láttam belőle, mint te. Le is írtam ott, hogy a kész oldalról viszont komplett véleményt fogok írni.
      Ellenben az AnimeWorld szemkifolyató dizájnjához képest még mindig barátibb színösszetétellel operál az IT. És viszonylag semleges dizájnnal. Ezt azért említsük meg.
      Számomra fontos az első benyomás, és ez mindkét esetben megvolt, csak ellentétes hatással.

      AA meg… meh. Ahogy látom, az utolsó komment ismét törölve lett az elmúlt 10 percben valamikor. Egyáltalán minek írnak oda az emberek, ha úgyis törölnek mindent? Sőt, egyáltalán minek van fórum, ha nem akarják olvasni az emberek véleményét? HA nem dicséred őket, már nem is vagy ember?
      Azért ez durva.

      • balaaz szerint:

        Persze, durva – de ez nem újdonság náluk, te is tudod. Arra viszont tök jó, hogy azok a tizenpárévesek is tanulhatnak politikai működésről a gyakorlatban, akiket egyébként nem érdekel a politika, közélet, társadalom meg ilyesmi. 😀 Itt működésben lehet látni a szocializmusunk, múltunk egyes technikáit, pl. a Tűr, Támogat, Tilt hármasát vagy akár a Fidesz szervezeti kommunikációs technikáit. Csak kisebben, átláthatóbban…

        De beszélgessünk inkább valami másról, valami érdekesebbről 🙂 – AA már nagyon uncsi…

  3. Ricz szerint:

    “Démoni Ricz”… LOL. Asszem ideje megborotválkoznom, mert ha a pofám mellé teszed a Sátán arcképét, nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot. *szarkazmus*

  4. dothackhaseo szerint:

    Szvsz: Szezonos topikot mindenképpen tovább kellett vinni, sokkal egyszerűbb mindenkinek így mint random keresgetni. Én fél éve amióta meg van az IT csak azért járok fel. – Mondjuk mostanában már AA-ra is csak letölteni meg hírdetni…-

    Amúgy én nem akarok belefolyni, egyik oldalra sem állni, de valszeg ha az AA nem dönt úgy ahogy, akkor lehet nem is lenne most feszkó.

    • Umaitachi szerint:

      “Amúgy én nem akarok belefolyni, egyik oldalra sem állni, de valszeg ha az AA nem dönt úgy ahogy, akkor lehet nem is lenne most feszkó. ”
      De így döntött. Viszont akkor nem kéne óvodásként görcsösen irigykedni és hisztizni. Hát csodálkoznak rajta, hogy mindenki rajtuk röhög? Mert ez az igazság.

      Őszintén megmondom, igaz hogy az IT jobban tetszik, de ha nem lenne se IT, se AA, se semmi más, akkor is meglennék, mert angol felirattal animézek, és angol mangát olvasok. Épp ezért nekem ez pont a “popcornzabálós mulatság” kategória, amit néha kommentálok is. Mint ahogy ez a poszt is mutatja.

  5. Mangekyo022 szerint:

    Jó látni, hogy az Anime Addicts nem változott semmit. Csoda, ha MyAnimeList-et használok? Bár lehet, hogy reggelnem kéne már erre a “IT”-re.

  6. balaaz szerint:

    Tudod mit Uma, igazad van, nem is a hírérték, hanem a morfondírozás tekintetében! Az AA tényleg beásta magát mélyen egy lövészárokba, sőt közben hátat is fordított a frontnak és így nem veszi észre, hogy már rég nincs ott semmiféle ellenség. Csak ő magában, ahogy szórja ki az árokból a háborús röpiratait, ezekkel a hamis és félrevezető “nem független, nem igazságos, ellenséges IT” lózungokkal. Amivel legalább saját magában igyekszik fenntartani a gyűlölködést, akkor is ha már láthatóan a saját oldalukon, a saját híveik sem értik ezt az egészet…

    Persze ez megint nem újdonság, az AA mindig is képes volt körömszakadtáig ragaszkodni a saját tévedéseihez és ezek miatt bántani, eltiporni másokat. 😦

    • Umaitachi szerint:

      “Amivel legalább saját magában igyekszik fenntartani a gyűlölködést, akkor is ha már láthatóan a saját oldalukon, a saját híveik sem értik ezt az egészet…”

      Ez itt a lényeg.
      Egyvalamit viszont nagyon nem értek még a mai napig sem. Eldobták maguktól mások feliratainak a megosztását. Viszont még most is ők akarják eldönteni, hogy kinek lenne joga folytatni, amit ők félbehagytak. Nem értem mi közük a dologhoz? Mert szerintem semmi. Ledegradálták magukat sima fansubcsapat szintre, ha a manga és LN megosztást nem veszem bele. Innentől se joguk, se semmi közük nincs a témához, csak egy egyszerű gyűlölködő csapat lettek.
      Ez az, amin napok óta röhögök, és ők ezt nem fogják fel.

  7. Asyveun szerint:

    Leszögezném, hogy nem szokásom billentyűzettett ragadni és leírni a véleményemet, de most egy kivételt teszek.
    Először is, sajnos ezt nem írhattam le az AA-ra mert instant ban lett volna a jutalom érte + már a hozzászólás lehetősége is le van tiltva egy ideje, így már nem is fogom.
    Nos. Semmit sem tudok arról, kit miért “gyűlölnek” ebben a közösségben (fordítók), de amióta az AA-t “ismerem” (2005-06) azóta majdnem mindig ilyenek voltak. A ficam akkor jött/jöhetett mikor már más is megpróbált helyükbe lépni avagy egy szeletett elvenni a képzelt tortájukból (=nem úgy folytak az események, ahogyan azt ők akarták). Mivel 3-4 hónapja időhiány véget sajnos nem tudtam látogatni az oldalt ezért a mostani hír kikötései igen megdöbbentőek számomra. Az, hogy nem írhatok le semmi igazságot, nem linkelhetek és/vagy hivatkozhatok más oldalakra, csakis az általuk engedélyezett 52 webhelyre – ilyen nincs! -. Az egész felfogás olyan érzést kelt, mintha hatalmuk lenne, mert “régóta” vannak a közösségért (öhm… saját vágyaikért) és bármit megtehetnének, pedig az a 10 év nagyon nem sok ; persze egy embernek igen, de egy közösségnek egyáltalán nem.
    Egy – költői – kérdés:
    Egy fordítást gyűjtő oldal nem ugyan azért van, mint amikor egy ember elvet egy “fa magot”, hogy abból egy nagy fa legyen, ami oxigént, termést és árnyékot ad majd az elkövetkezendő generációnak / generációknak? Mert ha én fordítanék biztosan azt akarnám, hogy azt a művet (persze ha minőségi) ismerjék és átélhessék akár 10-20-100 év múlva is. Ezért sem értettem a rugdosódást a fansubbok között és mit-miért kellett tenni.
    Nah, de mind1 is, mert ezzel az AA sikeresen elkezdte magát bedobozolni, ha meg folytatják majd a hívők elkezdenek lapátolni.
    Valamiért ez jutott eszembe erről a helyzetről: http://www.youtube.com/watch?v=OiIFx2lAAf8

    Szerintem egy embernek, mikor ilyen volumenű webhelyet alkot és vele együtt egy közösséget, kellene lennie benne: empátiának, tiszteletnek és legfőképp alázatnak (!)

    • Umaitachi szerint:

      Igen, nagyon sokan vannak ilyen helyzetben. A legtöbben értetlenül állnak a dolgokkal szemben és nem tudják mi miért történik. Én sem mondom, hogy mindent tudok, mert akkor hazudnék.

      “Az egész felfogás olyan érzést kelt, mintha hatalmuk lenne, mert “régóta” vannak a közösségért (öhm… saját vágyaikért) és bármit megtehetnének”
      Pedig jelen helyzet szerint pontosan így értelmezik az egészet. Ha pedig valaki másképp gondolja, akkor az már meg sem érdemli, hogy látogassa az oldalukat.

      “Ezért sem értettem a rugdosódást a fansubbok között és mit-miért kellett tenni.”
      Ez egy kicsit sokrétű probléma, és sokan sokszor már át is beszélték. Lényegében túl sok a fordító manapság és kevés az anime (persze a szezonos, mainstream cucc, amit menő fordítani) és emellé túl kicsi a piac, amit kiszolgálnak.

      “Szerintem egy embernek, mikor ilyen volumenű webhelyet alkot és vele együtt egy közösséget, kellene lennie benne: empátiának, tiszteletnek és legfőképp alázatnak (!)”
      Kellene, igen. Itt viszont nincs sajna.

    • balaaz szerint:

      A kövezős jelenet tök jó ide! 😀
      Egyébként az ALÁZATOT én is többször mondtam annak idején, amikor még beszélőviszonyban volt velem AA… 🙂 Legfőképp, így van. De szép lenne… Mondjuk nagyban is, a közéletben stb.

  8. Péter szerint:

    Az AA-nak eddig se volt valami nagy respectje a szememben, de ezzel újabb mélységeket sikerült elérniük. =) Hoznak egy hülye döntést, rájönnek hogy hülyeséget csináltak, de inkább megmakacsolják magunkat, és körmük szakadtáig kitartanak mellette, mint hogy elismerjék. Nyílik egy új oldal, erre ők úgy tesznek, mint akiket ez a legkevésbé sem érdekel, miközben persze mindenki érzi, hogy rühellik, mint a szart, és azt várják, hogy mikor szűnik meg. Csak hogy nem akar megszűnni, közben viszont kezdik érezni, hogy csökken a látogatottság, kénének vissza az emberek, és erre mit csinálnak? Gyorsan összedobnak egy ilyen bénácska pótlék oldalt…. gratulálok.

    Ennek az AnimeWorldnek a dizájnja amúgy tényleg elég “ütősre” sikeredett. Az első nyamvadt HTML oldalam, első dizájnjába több energiát öltem bele anno, mint ezek, ebbe. =P 100% ciánból-fehérbe színátmenetes betűk, tucat bleaches kép, és különösen az az igen esztétikusan agyon rétegstílusozott, neon-cián, Times New Roman cím a banneron… Áhh… mint a régi szép G-portálos időkben ugyebár. =D

  9. veske szerint:

    Ilyenkor érzem igazán kívülállónak magam, mármint a magyar animések világából… Sosem szerettem a magyar feliratokat, mert nagyon is túlgondolták a fordítást, és a magyarosítást – legalábbis amiket eddig láttam – szerintem ez nagyon zavaró. (Egyszer megpróbáltam nekiállni feliratot csinálni egy sorozathoz, a Black Rock Shooter animéjéhez, de a harmadik részig jutottam, és rájöttem, hogy japánul kellene tudni ehhez… Pedig az a sorozat igazán nem volt egy filozofikus mélységű.)
    De sosem tudok elmenni az ilyen bejegyzések mellett, legalább egy kis hírt kapok erről a világról… 😀 Illetve csak azért drukkolok, hogy távolítsák el az AA-t már a netről… xD Néha úgy érzem, hogy olyan mint egy szemölcs a magyar animefanok seggén. Pedig nem járok fel, maximum néhány havonta egy-egy hír erejéig, és még így is agyon idegesít. A másik dolog a Mondo filozófiája, de ezért a véleményemért már tényleg nagyon kívülállónak érzem magam. 😦 Sajnos.

    • Umaitachi szerint:

      Nem kell kívülállónak érezni magad. Egyszerűen nem azt a mentalitást kell normálisnak tekinteni, amit néhányan vallanak. Mindenki más és más az ízlése, a véleménye, és ez jó. Csak vannak, akik ezt nem viselik el másoktól.
      Fordításhoz meg nem kell feltétlenül tudni japánul. Bár saját tapasztalatból azt kell mondjam, hogy úgy sokkal könnyebb, ha ért az ember valamennyit belőle. Volt hogy én is kénytelen voltam pusztán japánból fordítani angol helyett, mert úgy lett jó és pontos a fordítás.

      Hmm… érdekes blogod van, átolvasgatom. Úgyis nehezen találok jó blogokat. 🙂

    • Umaitachi szerint:

      Hmm… írni akartam a blogodon egy kommentet, de előbb megkérdőjelezte a kilétem, capchát kellett kitöltenem, aztán bekresselt a kommentíró rész. Ilyennel még nem találkoztam, pedig tetszett a cikk.

      • veske szerint:

        Őszintén bocs, a Google helyett is. :/ Sajnos még spam közé sem rakta kommentedet, akkor legalább visszahozhattam volna a halálból, pedig nagyon érdekel..

      • Umaitachi szerint:

        veske:
        Nem gond, ha időm engedi, újra leírom majd. Tegnap átolvasgattam a blogodat. Találtam is pár kommentelhető posztot, csak nem akartam újra próbálkozni. Majd ma teszek még egy próbát, ha nem felejtem el.

Hozzászólás